Podchloryn Sodu preparat płyn do dezynfekcji wody Chlorox S NTCE 6 kg
Chlorox S - Stabilizowany roztwór Podchlorynu Sodu
Dezynfekcja podchlorynem sodu należy obecnie do najczęściej stosowanych metod dezynfekcji wody, instalacji wody pitnej, instalacji wody grzewczej, urządzeń, butelek i przedmiotów. Jest to jednocześnie bezpieczna i skuteczna metoda usuwania szkodliwych bakterii, drobnoustrojów, grzybów, wirusów oraz glonów.
Chlorox S jest Polskim produktem o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym oraz grzybobójczym.
"Kilka" przykładów jego wykorzystania:
-
Dezynfekcja / uzdatnianie wody pitnej
-
Dezynfekcja wody kąpielowej
-
Dezynfekcja wody technologicznej
-
Dezynfekcja wody obiegowej i wody chłodniczej
-
Dezynfekcja studni
-
Dezynfekcja ujęć wody
-
Usuwanie biofilmu w instalacjach wodnych
-
Usuwanie alg w instalacjach wodnych
-
Usuwanie mchu i glonów
-
Usuwanie odoru z szamb lub innych miejsc tego typu
-
Neutralizacja toksyn
-
Dezynfekcja warzyw i owoców
-
Dezynfekcja ziarna
-
Dezynfekcja wody do mycia instalacji, aparatury, zbiorników, urządzeń
-
Dezynfekcja butelek i pojemników
-
Dezynfekcja ścieków
-
Dezynfekcja odpadów przemysłowych
-
Dezynfekcja w szpitalach
-
Dezynfekcja budynków rolnych (ferm drobiarskich, chlewni…)
-
Dezynfekcja budynków po powodziach
-
Dezynfekcja i środek czyszczący w gospodarstwach domowych (łazienki, WC, toalety, miski ustępowe)
-
Do zastosowań laboratoryjnych, przez dentystów np. przy leczeniu kanałowym
-
Wybielanie w przemyśle papierniczym i włókienniczym
-
Do oprysków drzewek w sadach
-
Stosowany przemyśle drzewnym (np. zabezpieczanie więźby dachowej)
Jak widać istnieje wiele zastosowań podchlorynu sodu.
Można stosować go w sadownictwie w celu zwalczania chorób atakujących drzewa i krzewy. Najlepiej dokonywać tego na wiosnę lub jesień.
Dla hodowców warzyw i owoców ważne jest przechowywanie nietrwałych zbiorów. Ma to największe znaczenie w przypadku ogórków, pomidorów, sałat, słodkiej papryki czy kalafiora. Podchloryn sodu służy do dezynfekcji warzyw na etapie ich mycia.
Podobnie zabezpiecza się palety i skrzyniopalety do przechowywania plonów.
Związek ten przydaje się również na kurzych fermach do usuwania zabrudzeń i mycia klatek.
Substancja zyskała również popularność w branży piwowarskiej, ponieważ wykorzystuje się ją do wyjaławiania aparatury, od której zależy prawidłowy rozwój drożdży.
Nie sposób nie wspomnieć o stomatologii, gdzie podchloryn sodu stosowany jest do leczenia kanałowego.
Efekt bakteriobójczy uzyskujemy po 5 minutach [temp. 20ºC]
A grzybobójczy uzyskujemy po 15 minutach [temp. 20ºC].
Wyróżnia się wieloma właściwościami fizyko-chemicznymi. Jest to sól sodowa kwasu podchlorawego, która po rozpuszczeniu w wodzie daje półprzezroczystą, żółtozieloną barwę o mocno zasadowym pH (oscylującym między 12 a 13). W zapachu zbliżony jest do chloru. Ze względu na niską stabilność, zazwyczaj wykorzystywany jest w różnych gałęziach przemysłu w postaci uwodnionej.
Dezynfekcja i dawkowanie
Dokładne dawkowanie podchlorynu sodu uzależnione jest od wielkości pomieszczenia lub akwenu. Dozowanie ręczne: pierwsze stosowanie 30-35 ml / 1m³, następnie cyklicznie co 1-2 dni - 10-20 ml / 1m³ wody. Warto przy tym pamiętać, że substancja ta najlepiej działa w określonych warunkach kwasowo-zasadowych i temperaturowych. Optymalnie jest, gdy woda ma ok. 18 stopni Celsjusza i pH zbliżone do obojętnego (7-7,4).
Przy powierzchniach płaskich zaleca się wykorzystywanie roztworu 1,5%. Po każdej dezynfekcji należy spłukać związek chemiczny dużą ilością wody. Przy korzystaniu z wyższych stężeń, nie wolno zapominać o zasadach bezpieczeństwa w tym np. wietrzenia pomieszczeń, w którym użyto podchloryn sodu.
Przy stosowaniu należy pamiętać o:
-
-wentylacji pomieszczeń zamkniętych
-
-w możliwym kontakcie z materiałami łatwopalnymi zachować szczególną ostrożność
-
-przed zastosowaniem na większym obszarze najpierw zastosować na mniejszej powierzchni w ramach testu
-
-podchloryn sodu trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt
-
-produkt nie powinien być stosowany bezpośrednio na żywność, trawniki w pobliżu krzewów i drzew (w ochronie sadów tylko do użytku profesjonalnego).
Specyfikacja produktu:
-
-dezynfekcja wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i zwierzęta oraz na cele gospodarcze
-
-dezynfekcja i mycie powierzchni mających kontakt z żywnością i środkami żywienia zwierząt.
-
-myje, dezynfekuje, czyści, odkaża, wybiela
-
-Produkt Polski
-
-Profesjonalna linia produktów do basenów: NTCE Pool Care
-
-pojętność : 25 kg
-
-ważność: 9 miesięcy
-
-postać: płyn o lekko żółtym zabarwieniu
-
-zawartość aktywnego chloru: ok. 14% (177,5 g/l - 130,8 g/l)
-
-Rozpuszczalność w wodzie - nieograniczona
-
-preparaty NTCE posiadają certyfikaty oraz Atesty: PZH, NIZP, ZBZS są przebadane laboratoryjnie posiadają Atesty Higieniczne i pozwolenia na obrót produktem biobójczym na rynku polskim wydane przez Ministra Zdrowia.